Hasserisaften

Stefan Hermann

Marianne Aagaard Skovmand

"Hasserisaften" efterår 2022

"Hasserisaften" er en række foredrag der afholdes i løbet af efteråret. Foredragene afholdes i samarbejde med Folkeuniversitetet og foregår i Hasseris kirkes krypt.
Der er ingen entrè, men en beskeden betaling for servering.

Onsdag d. 7. september kl. 19.30 – ca. 21.30

Foredrag ved Uffe Østergaard.
Hvilket Europa efter Ukraine?

Med invasionen i Ukraine har Rusland taget hård magt i brug i et Europa, der troede, at krig på kontinentet var overstået med
2. verdenskrig og den kolde krig. Det har vi nu lært er forkert. Hvad kommer krigen til at betyde for europæisk politik og selvforståelse på kort og længere sigt?
Uffe Østergård er professor emeritus i europæisk historie ved CBS, med stort forfatterskab om europæiske forhold, senest har han skrevet en serie artikler i det historiske tidsskrift Æra om Ukraine og Østeuropa.

********************************************************************************************************

Onsdag d. 26. oktober 2022 kl. 19.30 – 21.30

Stefan Hermann, rektor for Københavns Professionshøjskole og tidligere embedsmand i Kulturministeriet og Undervisningsministeriet samt vicedirektør på ARKEN.

"Engang gik man kold. I dag brænder man ud. Hvor står kampen om dannelsen i dag" ?
I 2000erne begyndt vi igen at tale om dannelse i særligt gymnasieskolen. Og de sidste 5-10 år har vi talt om det alle steder. Dannelse som værn mod konkurrencestatens kynisme, dannelse som løsningen på den digitale lovløshed.
Sådan kunne man blive ved. Men måske kæmpes der på forkerte slagmarker. Måske bør vi se behovet for dannelse i et bredere perspektiv. Som et svar på vores tid. Men det forudsætter at vi revurderer den almene dannelse, så dannelse ikke er svaret på en kold tid, men derimod også handler om besindelse, om moderation og selvbegrænsning i en tid, hvor man ikke længere går kold, men smelter ned.
Hvor energikrise ikke har med kulde at gøre, men med overophedning.

Onsdag d. 16. november kl. 19.30 – 21.30

Marianne Aagaard Skovmand, forfatter og sognepræst i Vor Frue kirke, Nyborg sogn.

”Kvindestemmer, kvinderoller og kvindehistorier i den tidlige kristendom”.

Kristendommen har på linje på med andre religioner haft og har stadig betydning for, hvordan vi opfatter henholdsvis det at være kvinde og det at være mand. Og for at kvinden i mange tilfælde betragtes som det svage og underlegne køn, der stadig i store dele af verden ikke har retten til at bestemme over eget liv. Går vi tilbage til dengang det hele begyndte i kirkens tidlige historie tegner der sig imidlertid et billede af, at kvinder havde langt større betydning for tilblivelsen af kristendommen, end man hidtil har ment.
Marianne Aagaard fortæller i foredraget ud fra den nyeste forskning om kvindernes rolle og betydning i den tidlige kristendom.