Hasserisaften

Hasserisaften

Hasserisaften 2017

 

Tirsdag den 24. oktober 2017 kl. 19.30

 

”Hvorfor er vi så enestående”?

 

Foredrag ved ph.d. og højskolelærer på Silkeborg Højskole Christian Hjortkjær

 

For 500 år siden forsvarede Luther sig med ordene ”Jeg står her og kan ikke andet”. Nej, for selvom vi ofte forsøger at være en anden, så er ethvert menneske grundlæggende bundet til at være sig selv. Derfor skal vi i dag også helst være enestående, unikke og autentiske. Men er vi virkelig enestående? Eller er vi kun noget, når vi er noget for andre? Med Kierkegaard i hånden skal vi se, hvorfor Luthers tanker og reformationen helt op til i dag har betydet, at intet menneske står ene – uden en andens hjælp.

 

******************************************************************************************************

 

Onsdag den 22. november 2017 kl. 19.30

 

”PILLER LIDT RUST AF MIN KIND” ER EN FORESTILLING, DER VOKSER FREM I GRÆNSELANDET MELLEM POESI, FORTÆLLING OG MUSIK.

 

Inger Christensen og Tomas Transtømers digte læses, sidestilles og sammenspiller i dialog med musikken, improviseret af to af Sveriges dygtige og erfarne jazzmusikere, pianisten Anders Persson og trommeslageren Terje Sundby.                     

Grundstammen i dette arbejde er Inger Christensens værk ‘det‘ fra 1969, brudstykker fra Lys, hendes første digtsamling, og Brev i april. Tomas Transtrømer er repræsenteret med digte og brudstykker af digte fra sine samlede værker. Begge forfattere hører til blandt Skandinaviens og Europas banebrydende lyrikere. Transtrømer fik Nobelprisen i Litteratur i 2011, 2 år efter at Inger Christensen døde. Hun var også en forfatter, mange så som kandidat til denne udmærkelse.

Margrethe Højlund skabte sin første forestilling med udgangspunkt i digte af Inger Christensen. (”Il pleut des alphabets”) i Frankrig i 1997 sammen med musikeren Marc Lauras. Den modtog støtte fra Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond, og blev bl.a. spillet på Théâtre Poème i Bruxelles, la Maison de la Poésie i Namur, La Villa Gillet i Lyon, samt ved flere arrangementer omkring nordisk litteratur, hvor Inger Christensen deltog som inviteret forfatter.

 

******************************************************************************************************